Grădina de smochini

Amplasamentul proiectului este unul special, fiind vorba de proximitatea cetății Enisala, sit arheologic protejat, dar și de simpla situare în regiunea Dobrogei, lângă rezervația naturală a Deltei Dunării.

Ca urmare a situării într-un context deosebit, ne-am impus câteva cerințe firești: accesul la o panoramă cât mai cuprinzătoare, pe care am orientat-o cu generozitate către cetate și către deltă și subordonarea/integrarea construcției la/în cadrul natural și la relieful specific regiunii.

Prin urmare, folosindu-ne de topografia terenului, zidurile ce închid grădina par că se înalță singure din pământ, materialul și tehnicile constructive aparținând Dobrogei: zidăria este din gresie calcaroasă de Dobrogea și este pusă în operă de meșteri locali.

Grădina devine un claustru, un loc intim de relaxare și meditație, dar care poate căpăta și o valență socială, de întâlnire, reuniune.

Aceasta va adăposti smochini, care trebuie feriți de vânt (valabil pentru clima Dobrogei). Astfel, în partea de sud sunt protejați de deal, iar la nord de peretele înălțat.

Intrarea este marcată de o cișmea, tipică Dobrogei, iar forma înclinată a peretelui circular ajută la scurgerea naturală a apelor pluviale.

La exterior, paramentul de piatră este lăsat aparent, pentru a se pierde în peisaj și a nu ieși în evidență, iar la interior tencuiala albă de var unifică imaginea, crează un fond pe care să se proiecteze smochinii și o atmosferă mai calmă, prin formele pure.

Grădina este și în dialog cu celelalte construcții ale ansamblului, având în imediata apropiere un teatru de vară și privind în spate spre sala mare de evenimente.

________________________________________

Stadiu proiect: în desfășurare

Structură: gresie calcaroasă galbenă de Dobrogea

Amplasament: Enisala, Tulcea